Auteur Topic: Wat is Segwit2x?  (gelezen 130 keer)

Berenklauw

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 15
 • Karma: +0/-0
  • Bekijk profiel
Wat is Segwit2x?
« Gepost op: oktober 08, 2017, 08:50:07 am »
Betekenis en uitleg segwit2x, wie kan mij kort maar krachtig vertellen wat segwit2x betekent en hoe het wordt gebruikt.

Bitwise

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 76
 • Karma: +2/-0
  • Bekijk profiel
Re: Wat is Segwit2x?
« Reactie #1 Gepost op: oktober 09, 2017, 04:32:12 pm »
Betekenis en uitleg segwit2x, wie kan mij kort maar krachtig vertellen wat segwit2x betekent en hoe het wordt gebruikt.

Ik had deze vraag even willen laten liggen in de hoop dat er een goed antwoord zou komen, maar vooruit. Ik hoop dat het antwoord kort genoeg is.

Bitcoin is een open source product. Dat betekent dat iedereen de programmacode kan aanpassen.
Als iemand dat doet op zo'n manier dat de originele software (Bitcoin Core, BTC) niet meer kan werken met de data die de nieuwe software produceert dan zal de oude software die data verwerpen. Er is dan sprake van een zogenaamde hard-fork.
Vanaf het eerste blockchain-blok dat door de oude software wordt verworpen is er sprake van twee blockchains.

Segwit2x is zo'n hard-fork. Vanaf het moment dat Segwit2x zijn eerste afwijkende blok produceert is er een tweede bitcoin blockchain, of eigenlijk een derde want eind augustus heeft de BCC afsplitsing plaatsgevonden; een vergelijkbaar verhaal.

Waarin verschilt Segwit2x van Bitcoin
1. Segwit:  Dat is een gewijzigde manier om transacties in de blockchain op te slaan. Die wijziging is echter redundant omdat segwit inmiddels in de Bitcoin-core actief is.
Segwit is verder gebouwd als een softfork hetgeen betekent dat oude software deze gewijzigde opslag WEL accepteert. Segwit zelf veroorzaakt niet de hard fork.
2. Er wordt een tijdspad ingebouwd waardoor er meer ruimte wordt gecreƫerd in de blockchain per blok. Dat begint met blok 494784 (18 november)
Bitcoin Core zal een blok groter dan 1 MB onmiddellijk verwerpen. Als er sprake is van verruiming van de originele afspraken leidt dat altijd tot een harde fork. Als er strengere afspraken worden ingebouwd is er sprake van een softfork. Als data voldoet aan strengere afspraken dan voldoet ze ook aan de oude afspraken en zal de oude software ze ook accepteren.

Technisch stelt segwit2x dus niets voor. Het Segwit deel  is ontworpen en geimplementeerd door Bitcoin core-developers. Met name Pieter Wuille (sipa, BIP 141, https://github.com/bitcoin/bips/blob/master/bip-0141.mediawiki)  en geen verdienste van segwit2x voorstanders. 2x is niet veel meer dan een 1 veranderen in een 2.
Het verschil met bitcoin is niet meer dan 500 regels code.

Wat overblijft is het politieke verschil en dat is niet mis. Verruiming van de capaciteit van Bitcoin betekent vooral een begin van het einde van het gedistribueerde karakter van Bitcoin.
Wie van jullie een Bitcoin core-wallet draait weet hoe zwaar Bitcoin nu al weegt op je computer na 8 jaar historie.
Als dat zich lineair voortzet in de toekomst weten we dat Bitcoin over 8 jaar slechts dubbel zo veel computerkracht vergt en dat zal voor een gemiddelde computerbezitter nog wel te doen zijn.
Als de computer belasting door verruiming van het bitcoinprotocol echter exponentieel stijgt zulle meer en meer mensen afhaken.

Eigenlijk is het schokkend dat er momenteel in Nederland slechts 489 Bitcoin corewallets actief zijn (https://bitnodes.21.co/).
Dat zal bij een toenemende belasting alleen maar minder worden en centralisatie in de hand werken. Dat is waarom het e-Gulden core-team zo sterk geloofd in het nut van een country coin.
Wij volgen nauwkeurig de codebase van Bitcoin met daaroverheen de noodzakelijke extra veiligheid. Het aantal e-Gulden core-wallets benaderd nu al het aantal Bitcoin-corewallets in Nederland.
Zo is de e-Gulden niets meer en niets minder dan een verlengstuk van Bitcoin in Nederland en tegelijkertijd een bijdrage aan decentralisatie. Segwit2x daarintegen is een rechtstreekse aanval op Bitcoin Core.